Om uw website of shop  ‘aan te kleden’ is het gebruik van onder andere afbeeldingen iets wat veel voorkomt. Om echter met afbeeldingen te werken moet u wel een aantal zaken in ogenschouw nemen. Hier bespreek ik een aantal achtergronden om u meer inzicht te geven in hoe u kunt omgaan met afbeeldingen.

Een afbeelding kan een foto zijn, een tekening, of een grafiek - bijvoorbeeld in de vorm van een diagram. Er is een aantal zaken waar u rekening mee moet houden, zoals:

  • grootte van de afbeelding.
  • het aantal te gebruiken kleuren.
  • de kleurendiepte

Hoe minder kleuren, hoe kleiner de omvang van de afbeelding. Het is moeilijk om regels op te stellen, maar over het algemeen kan gezegd worden dat een foto zich het beste leent als jpg formaat, en een diagram of een tekening als gif. JPG en GIF zijn de meest gebruikte afbeeldingformaten.

Het formaat JPG

Van de twee meest gebruikte images op het internet is dit er een. Een JPG comprimeert door kleuren die op elkaar lijken, samen te voegen. Indien u gaat inzoomen op een jpg afbeelding, kunt u vaak ook een wat brokkelig beeld zien.

Dit heeft met het compressiepercentage te maken. Een compressie van 80% geeft over het algemeen een goed toonbare afbeelding. Indien u lager gaat, dan moet u rekening houden met een sterk minder wordende kwaliteit. Compressie kunt u in nagenoeg ieder tekenpakket instellen. Een JPG-afbeelding heeft altijd een kleurendiepte van 16 miljoen kleuren. Hier kunt u niets aan veranderen.

Voor een foto is juist vanwege die laatste eigenschap het formaat JPG zeer geschikt.

Het formaat GIF

De wat minder gebruikte variant is de GIF. Een GIF-afbeelding bestaat uit maximaal 256 kleuren. Hiermee leent dit type zich al minder voor foto’s. Indien u een grafiek wilt weergeven is dit bij uitstek juist het goede formaat. Veel grafische pakketten ondersteunen de mogelijkheid om een GIF-afbeelding van meer of minder kleuren te voorzien, van 256, 128, 64, 32, 16 tot 4 en 2 kleuren kunt u dan instellen. Hoe minder kleuren, des te kleiner het formaat.

Ook kunt u een afbeelding voorzien van het gif formaat transparant maken. Dat wil zeggen dat u een kleur kunt opgeven die wegvalt tegen de achtergrond. Voor websites met een achtergrondafbeelding, is het mooier de afbeeldingen die u gebruikt dan ook transparant te maken, zodat de achtergrondafbeelding het beste doorkomt.
 

Het formaat PNG

Vanaf ie 7 is de PNG een leuk alternatief voor een gif. PNG (spreek uit: pee-en-gee of als Ping) is een bestandsformaat voor afbeeldingen met verliesloze compressie. De afkorting staat voor Portable Network Graphics, maar soms wordt ook het recursieve backroniem PNG’s not GIF gebruikt. Doordat de veelgebruikte internetbrowser Microsoft Internet Explorer tot en met versie 6.0 het PNG-formaat qua transparantie niet volledig ondersteunt, is het PNG-formaat nog niet zo populair als GIF, maar het gebruik van PNG stijgt terwijl dat van GIF daalt. Internet Explorer 7 beschikt wel over correcte PNG-ondersteuning. Praktisch elk modern beeldverwerkingsprogramma ondersteunt het PNG-formaat. PNG is niet geschikt om foto's mee te publiceren.
 

Zeker niet op je site zetten

De volgende formaten zijn zeker NIET geschikt als afbeeling op je website: .bmp, .tiff
 

Afbeeldingen op het goede formaat maken

Eerst de vraag: wat is een goed formaat? Voor drukwerk kan de afbeelding niet groot genoeg zijn. Voor een intranet of website geldt vaak het tegenovergestelde. Om een goede middenweg te vinden is het altijd goed een afbeelding maximaal 100kb groot te laten zijn. En qua formaat is 1024x768 pixels prima.

×

Inloggen

X