Veel mensen zitten vast aan een traditie dat de data die zij hebben op een eigen harde schijf moet staan. Voorheen was dit ook de enige optie. Maar met de komst van breedband internet is het opslaan van grote hoeveelheden data online ineens prima mogelijk.

Het feit dat je dan jouw gegevens op een andermans computer neerzet is voor veel mensen nog steeds een drempel om het niet te doen. In deze blog een uitleg van de voor- en nadelen, en de vooroordelen van werken in de Cloud. Uitgelegd aan de hand van een aantal vragen.

Is werken in de Cloud wel veilig?

Ja. dat is het. Er is geen reden om aan te nemen dat dat niet zo is. Je data is beveiligd met een gebruikersnaam en wachtwoord en bijna altijd met encryptie opgeslagen over meerdere servers. Dat betekent dus dat de aanbieder van de data ook niet mee kan kijken als hij de juiste ‘sleutel’ niet heeft. Omdat je data over meerdere servers staat is hij ook veiliger, de kans op verlies door hardwarestoring is nagenoeg uitgesloten.

Wat is de Cloud precies?

Alles wat je online opslaat kun je zien als een cloud. Dus als je gebruikt maakt van outlook, office365, gmail, of webmail via je internetprovider, dan werk je al in de cloud. En als je daar naar kijkt, denk ik dat erg veel mensen dus al in de cloud werken zonder dat ze dat door hebben.

Wat zijn de voordelen? Waarom zou ik het gaan doen?

Je data is veilig online opgeslagen. Bij een calamiteit in huis, een inbraak en diefstal van hardware, of je laptop, ben je alles kwijt als je geen backup hebt. En de inbreker heeft beschikking over jouw data. In de cloud is dat niet zo. Bij een zolderbrand blijft alles gewoon online beschikbaar.

Het is erg handig dat uw gegevens overal te raadplegen zijn. Op vakantie, bij een klant, of van huis uit, u kunt via de cloud bij 1 centrale opslag prima terecht voor al uw gegevens.

Wat zijn de nadelen?

Je hebt standaard geen backup. Een online opslag, zoals gmail, biedt geen backup mogelijkheid out-of-the-box. Ook gebruikt Google jouw data om van te leren. Je mails worden niet door een persoon gelezen, maar wel door meta-data systemen die trends in gebruik vastleggen. Het is absoluut zinvol om de kleine lettertjes van jouw cloudaanbieder hierop na te lezen. Met het uploaden van foto’s naar facebook geef je meteen een aantal rechten aan facebook. Met een gratis aanbod komt altijd een wederdienst kijken. Wil je dit niet, dan moet je dit niet doen, of opzoek gaan naar een aanbieder die regels hanteert waar je jezelf in kunt vinden.

Kan ik er nog onderuit komen?

Eigenlijk niet. Maak je gebruik van social media, zoals facebook, twitter, instagram, pinterest, dan werk je al in de cloud. Koppel je daar een gmail account aan voor je telefoon: Cloud. Neem je een itunes account: Cloud. Kortom, de Cloud is here to stay! En dat is maar goed ook. Hij maakt ons leven een stuk eenvoudiger!

×

Inloggen

X