Online aankopen zitten al geruime tijd in de lift. Het aantal online aankopen is ondanks de crisis in de afgelopen jaren met ongeveer 10% per jaar gestegen. Het makkelijk kunnen betalen, het snel leveren en het geweldige aanbod zijn factoren die hier mede toe bijdragen.

Maar hoe weet je nu wat een veilige shop is. In feite heb je alleen maar een website om te beoordelen of deze jouw aankoop, en dus jouw financiële transactie waard is. In deze blog een aantal tips om te kijken hoe je veilig kunt aankopen en het risico zo laag mogelijk kunt houden op het kopen van een spreekwoordelijke kat in de zak.

  1. Google altijd eerst op de webshop en dan met termen zoals ‘review’ of ‘oplichting’. Als er dan een shop is die niet betrouwbaar is, is de kans groot dat je al meteen resultaten krijgt van andere kopers bij die shop.
  2. Let goed op copyshops. Veel grote ketens, zoals mediamarkt, bcc, dixons hebben vaak te maken met copyshops. dat zijn websites die gaan onder een aannemelijke naam, zoals dixonsoutlet.com, of mediamarktkortingen.nl. Die sites zien er exact zo uit als de echte sites, maar het zijn oplichters. Deze sites zijn vaak een paar dagen online, een weekend, van vrijdagavond tot zondagavond, want dan kan er moeilijker ingegrepen worden door de toezichthouders, en als je dan een aankoop hebt gedaan, kun je er zeker van zijn dat je je geld kwijt bent.
  3. Zet de website (het is eigenlijk een forum) opgelichtopinternet.nl bij je favorieten, en als je voornemens bent een aankoop te doen bij een shop die je nog niet kent, controleer hier dan eerst of er slechte ervaringen zijn. LET OP: een slechte ervaring betekent niet meteen dat het oplichters zijn. Een probleem met verzenden, of een klachtafwikkeling kan ook als slechte ervaring gelden, maar dat hoeft dan niets te zeggen over de betrouwbaarheid van de shop.
  4. Controleer of je bij het afrekenen in een beveiligde omgeving zit. Dit kun je controleren door in je adresbalk te kijken of er een https staat, een groene en beveiligde verbinding.
  5. Bekijk de contactgegevens en de algemene voorwaarden. Heeft de shop een fysieke locatie, is er een KVK inschrijving?
  6. Controleer de keurmerken. Als de shop een keurmerk voert, dan moet je op de site van dat keurmerk ook die shop terug kunnen vinden. Op de site van bijvoorbeeld webwinkelkeur.nl kun je zo zien of de shop die dit keurmerk voert ook daadwerkelijk is aangesloten bij dat keurmerk.

En als laatste misschien wel de belangrijkste tip: Gebruik je gezond verstand. Als iets te mooi lijkt, dat is dat vaak ook zo. Als de prijs van een product veel lager is dan normaal, dan kun je er bijna wel vanuit gaan dat er iets niet pluis is.

×

Inloggen

X