Snapchat is een app (dienst) waarmee je foto’s en video’s naar vrienden kunt sturen. Die moet je dan wel eerst hebben toegevoegd aan jouw account. In tegenstelling tot whatsapp zijn die foto’s maar een paar seconden zichtbaar, en verdwijnen dan weer. Leuk en onschuldig, maar er zijn risico’s!

Naar schatting zijn er wereldwijd rond de 200 miljoen actieve gebruikers, en in Nederland zijn dat er rond de 2 miljoen.

Je kunt zelf instellen hoe lang een foto zichtbaar is, nadat je hem gemaakt hebt, en gaat posten. Je kunt kiezen tussen 1 en 10 seconden. Na die 10 seconden (maximaal dus) verdwijnt de foto weer, en dat kan best handig zijn, als je even snel iets wilt delen met iemand of een groep.

Tieners gebruiken snapchat ook om pikante of gekke foto’s van zichzelf naar elkaar te sturen. Er vanuit gaande dat die foto toch maar even zichtbaar zal zijn, denken ze geen risico te lopen en is het best leuk of spannend.

Risico’s

Maar het is goed mogelijk een screenshot te maken van een ontvangen snapchat foto, en die op te slaan, of via Whatsapp of Facebook te delen.  Ook zijn er apps (SnapCrack bijvoorbeeld) die het mogelijk maken om foto’s die je ontvangt op te slaan. Pas dus altijd op met het delen van foto’s.

In onderstaand filmpje kun je zien hoe de jeugd omgaat met Snapchat.

Snapchat is in 2013 al een keer gehacked, en toen zijn miljoenen gebruikersnamen en wachtwoorden buit gemaakt. Bij populaire diensten, en snapchat is dat, is het risico van dit soort hacks groter. Als je een account aanmaakt, gebruik daar dan een uniek password voor.

Snapchat kent een leeftijdsgrens van 13 jaar. Hou daar dus rekening mee, en laat een kind dat jonger is nog niet gebruik maken van deze dienst. Bij eventuele juridische geschillen sta je altijd zwakker als dat wel het geval is.

×

Inloggen

X