Inloggen

X

Domeinnamen zijn erg belangrijk. Het begin van je online activiteiten begint, als het in de vorm van een website is, met een goede naam. Waar moet een goede naam nu aan voldoen?

Een website is slechts te bereiken via een domein. Essentieel voor een website is een goede domeinnaam.  Zijn er al domeinnamen? Welke extensies zijn in gebruik? Is het zinvol een onderzoek te doen naar eventueel beschikbare domeinnamen waar de klant (nog) niet aan gedacht heeft?

Als de website een promotie is van een productlijn van een fabrikant, kijk dan of ie productlijn nog qua domein is vast te leggen en of het wenselijke/zinvol is het domein van de fabrikant voor te gebruiken. Veel zie je dat productlijnen eigen domeinnamen hebben, of subdomein namen.

Kijk bij een domeinnaam als eerste naar de Top level domain namen De verschillende delen van een domein (oftewel: domeinnaam) worden van elkaar gescheiden door punten. Een voorbeeld van een domein is  invado.nl. Om deze naam vast te leggen is een registratie vereist.

Meestal is in de domeinnaam de persoon of het bedrijf te herkennen waarover de pagina gaat, soms is in de domeinnaam het thema van de website te herkennen. In principe is alles mogelijk als domeinnaam, zolang de naam bestaat uit een combinatie van twee of meer tekens. De combinatie mag bestaan uit de letters a tot en met z, eventueel aangevuld met cijfers 0 tot en met 9 of een streepje -.

Levels

Een domeinnaam kan in verschillende niveaus worden opgesplitst. Zo bestaat er ‘top level’, ‘second level’, ‘third level’, etc. De verschillende niveaus worden gescheiden door punten in de domeinnaam, en het level is te achterhalen door de verschillende delen van het domein van rechts naar links te lezen. In het voorbeeld nl.easycontent.eu is ‘eu’ het top level, ‘easycontent’ is het second level en ‘nl’ het third level.

WWW.GOEDERAADISTGRATIS.NL

3RD      .2ND.                              TOP

De maximale lengte van een domein is 63 tekens. Ter illustratie, dit is een domein van 63 tekens

www.hetiseenmooiedaginhetcentrumvandezemooiemaarsomsooktedrukkestad.nl

Niet werkbaar dus. De regel is, hoe langer de naam, hoe slechter deze vindbaar is. Vaak zie nu ook zinnen omgezet in domeinnamen hetgeen de hardheid van de zojuist genoemde regel wat verzacht.

Als een zin goed ‘bekt’, dan kan het domein ook goed overkomen.

Enkele voorbeelden:

http://www.onderwegnaarmorgen.nl
http://www.goedetijdenslechtetijden.nl

Subdomeinen

Een subdomein is het stukje adres dat voor uw domeinnaam kan staan (in de meeste gevallen www). Een webadres kan er bijvoorbeeld als volgt uit zien http://subdomein.domeinnaam.nl/

>> Dit is GEEN subdomein: http://www.domeinnaam.nl/subdomein

Omdat zoekmachines ook waarde hechten aan een plaatsing van een zoekterm in de URL kunt u uw subdomein uw belangrijkste zoekterm laten bevatten. Wanneer er geen vrije domeinnaam meer was met uw term is dit een zeer goed alternatief. Het werken met subdomeinen is op zich niet verkeerd.

Echter, een subdomein van een generale content aanbieder zoals weblog.nl, blogger.nl en google (google sites) gebruiken voor een bedrijfspresentatie is niet aan te raden. Dit komt niet professioneel over. Een belangrijk deel van de online identiteit is de domeinnaam. Vaak komt het ook ‘goedkoop’ over, als je emailadressen ziet zoals:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

In de jaren 90 en begin 2000 werden domeinen door grote jongens (planet internet, Wordonline, Vuurwerk Internet) verhuurd, en kon het email adres op deze manier worden opgevoerd. Als je dit tegenkomt, adviseer dan meteen het domein te verhuizen, of een ander domein te nemen en een ‘echt’ email adres te nemen. (info@ of voornaam.achternaam@)

Kosten van een domein

Een domein dat nog beschikbaar is kun je al registreren voor een paar euro. Reeds bestaande domeinen, die te koop zijn vaak niet. Hier is het wat een gek er voor geeft. Je kunt afhankelijk van de naam en de ranking in google tot vele duizenden euro’s kwijt zijn voor een domeinnaam die al bestaat. Dit kan handig zijn, maar misschien is het wel handiger een domeinnaam te nemen die hier op lijkt, of een met een andere top level extensie. dus geen .nl maar een .com, of .nu, of .eu.

Registratie op jouw naam

Als je bij jouw hostingspartij een domein wilt laten registreren kunnen de kosten wat hoger uitvallen. Een paar tientjes per jaar is heel normaal. Immers hij moet de registratie doen, en je domein beheren (technisch instellen) Dit kost tijd, niet veel maar toch wel wat. Een goede hostingspartij zal als jij vraagt om een domein te registeren dit op jouw naam doen. Het wil nog wel eens gebeuren dat dit niet het geval is en dat het domein op naam van de hostingspartij wordt geregistreerd. Vaak niet met kwade bedoelingen, maar puur uit onkunde. Je kunt eenvoudig controleren of jouw domein ook op jouw naam staat door naar sidn.nl (voor .nl namen) te gaan en daar je domeinnaam in te tikken. Als het goed is komt jouw naam hier dan terug.

Anoniem registeren

Ja, dat kan ook. Je kunt aan je hostingspartij vragen het domein op jouw naam te zetten, maar dan wel anoniem. Als je een naam registreert die om wat voor reden dan ook gevoelig ligt, kun je dit overwegen. De hostingspartij zal dan terugkomen in het SIDN overzicht, en niet jijzelf.

Wel registeren, maar niet gebruiken

Je kunt een domein alvast vastleggen, zonder dat je er een website aan hoeft te koppelen. Als mensen dan het domein intikken komen ze vaak op een landingspagina van jouw hostingspartij uit. of je kunt (laten) instellen dat het domein en/of email naar een andere website verwijst.

×