Bij het updaten van je website naar een ander cms, kan het voorkomen dat de url's van je site anders worden. Een voorbeeld: Waar een blog pagina mogelijk eerste op <sitenaam>/index.php?pageid=5 stond, komt hij nu ineens op <sitenaam>/blog te staan. Moderne cms systemen hebben allemaal mooie url's tegenwoordig dus het kan zo maar voorkomen dat dit gebeurt.

Dan heb je potentieel wel een issue. Want als de oude site goed is geindexeerd door Google, dan komt zodra de site vernieuwd is, Google niet meer uit op de pagina's die waren geindexeerd, maar op niet bestaande pagina's. Dit kun je voorkomen door te werken met 301 redirects. Een soort digitale verhuiskaart die je aan Google stuurt, waarin je opgeeft dat je verhuisd bent, en waar naar toe precies. Wil je dus voorkomen dat er iets met je page-rank gebeurt, (hoewel je dit nooit helemaal kunt tegegaan bij het vernieuwe van je site) of dat bezoekers (en dus ook Google) op 404 pagina's komen, dan kun je het beste even aandacht besteden aan 301 redirects. Je kunt ook wel eens gehoord hebben van 302 redirects. Het verschil tussen beide is dat een 301 een permanente verwijzing is, een de 302 een tijdelijke. Vaak zul je dus een 301 gaan gebruiken.

Maak een mooie 404 pagina.

Nu gaat het natuurlijk gebeuren dat je een pagina vergeet te redirecten. Zorg er dan voor dat je bezoeker een begrijpelijke 404 pagina krijgt. Dus een waar je uitlegt wat er zojuist gebeurd is, en een link naar een zoekpagina, of de homepagina.

Wat niet doen?

Gebruik geen javascript redirects, of html redirects. Deze zijn vaak gebruikt om te spammen en als Google deze tegenkomt zal hij ze ook zo interpreteren. Niet goed dus.

Hoe werkt een gewone 301 redirect?

Dat kan op diverse manieren, wij bespreken hier de methode van het aanpassen via de .htaccess. Deze komt het meeste voor. Je kunt in de .htaccess een aantal dingen doen. Ga onderaan in de .htaccess staan en voer deze regel op

Redirect 301 /oldfile.htm /newfile.htm

Hiermee kun je een oude pagina laten verwijzen naar de nieuwe. Heb je een spatie in de oude html staan, dan moet je die tussen haakjes zetten:

Redirect 301 "/old file.htm" /newfile.htm

Hoe werkt een 301 redirect met een querystring?

Dit kun je met een 'rewrite rule' doen.

RewriteCond %{QUERY_STRING} pageid=70$ 
RewriteRule (.*) /scholen/de-bron/? [R=301,L] 

Let hierbij wel op de $ aan het einde van regel 1 en de ? op het einde van de nieuwe URL.

Nadat je deze mutatie hebt doorgevoerd, even de cache van je browser (en mogelijk server) legen, en testen of de oude url verwijst naar de nieuwe. Als dat gebeurt, dan ben je veilig en kun je de volgende redirect gaan opvoeren.

En kan Joomla! dat ook?

Binnen Joomla! kun je verwijzingsbeheer aanzetten. (via pluginbeheer) En dan kun je naar compontenten/verwijzingsbeheer. Hier houdt Joomla! bij welke pagina's binnenkomen die niet gevonden worden, en kun je aangeven welke verwijzende pagina's hiervoor getoond moeten worden. Een must als je een niet Joomla! site naar een Joomla! site gaat converteren. Joomla! kan je dan prima ondersteunen in het inzichtelijk maken van oude url's en hoe je dit moet doorverwijzen! Doe dit niet te lang, want de lijst met binnenkomende url's kan erg lang zijn en ook url's bevatten die jij helemaal nooit in gebruik hebt gehad. Er zijn bijvoorbeeld robots die proberen in te loggen, en doen dat standaard op een wp-admin pagina ( de inlog van wordpress) en die hebben wij binnen Joomla! helemaal niet. Dat zijn dus verwijzingen waar je niets mee hoeft te doen!

 


Deel hem dan!