RSFiles! is een op Joomla! gebaseerde filemanager, die je kunt gebruiken om bestanden te uploaden en downloaden, via de front en backend van jouw Joomla! website. Zo kun je files direct beschikbaar stellen, of email downloads, multiple downloads en eventuele mirror downloads (downloads van hetzelfde bestand vanaf meerdere locaties). RSfiles heeft tal van opties, die duidelijk besproken worden op de rsjoomla website. Voor het technisch inrichten, van cronjobs tot beveiliging van mappen, moet je kijken op hun site. Wat ik hier bespreek gaat over de inrichting van RSFiles! voor de gebruikers.

Werken met RSFiles! - Handleiding RSFiles!

RSFiles! werkt erg eenvoudig, en stelt je in staat om snel, maar erg goed instelbaar, een file-interactie met je gebruikers te bewerkstelliggen. Je kunt downloads beschikbaar stellen, maar ook gebruikers bestanden laten uploaden. Je kunt binnen RSFiles! per groep, die je zelf kunt aanmaken, een eigen briefacese maken, dit is een omgeving waar leden van deze groep zelf hun bestanden kunnen beheren. In die groepen kun je vervolgens Joomla users, of gebruikersgroepen opnemen. 

Screenshot 2018-09-24 07.59.38.png

Je kunt per groep aangeven wat de rechten zijn voor die groep. Zelf bestanden uploaden, downloaden, verwijderen, etc.

Screenshot 2018-09-24 08.00.12.png

Als binnen RSFiles! de groepen zijn aangemaakt, en die kun je natuurlijk altijd nog aanpassen, kun je de website-kant van het geheel gaan inrichten. Mensen moeten kunnen inloggen op je website, dit kan door zel zelf een account aan te laten maken, of door de gebruikers zelf op te voeren en ze een inlognaam en wachtwoord te geven. Als dat is geregeld dan kunnen mensen inloggen, en kun je via een menu hun briefacase (hun groeps map) beschikbaar stellen. 

De persoonlijke map instellen

Met de briefcase optie krijgen gebruikers de mogelijkheid hun eigen map te bekijken en te beheren, zoals al eerder besproken. De beheerders kunnen in de backoffice altijd bij alle briefcases komen, en beheren. Om dit in te stellen doe je het volgende:

  • Ga naar components/rsfiles/settings/files
  • Ga naar de "Enable briefcase" optie en zet deze op "Yes"
  • Ga naar components/rsfiles/groups
  • Maak een groep aan waarvan je wilt dat die toegang hebben tot de briefcases
  • Stel de rechten in, wat je wilt dat deze gebruikers moeten mogen doen
  • Als laatste, maak je een menu aan met de "Show briefcase" optie. Maak dit menu alleen beschikbaar voor de juiste groep, dus NIET public, maar op zijn minst registered. 

Screenshot 2018-09-24 08.08.30.png

Het menu maken

Met RSfiles! komen 3 menu's. We zullen nu het Briefcase menu bespreken, dit is immers wat je het meest gebruikt. Met dit menu kun je gebruikers via de front-end van de site toegang geven tot de voor hun aangemaakte map, omgeving, briefcase, net hoe je het wilt noemen. Alleen administrators kunnen deze mappen maken, en het menu toevoegen.

Als het menu gemaakt is en de gebruiker logt in, dan zal hij automatisch zijn eigen map te zien krijgen. Administrators zien alle mappen, dit kan verwarrend zijn, maar wat je als beheerder ziet is iets anders dan wat je als gebruiker ziet. Handig is het om even een test te doen met een gebruiker, die je aan een map koppelt, in te loggen als die gebruiker en dan te kijken hoe diehet ziet en wat deze allemaal mag.

×

Inloggen

X