Remote desktops zijn tegenwoordig haast niet meer weg te denken zijn uit ons leven. Op je werk met een thin client werken, of een server, virtueel of fysiek op afstand kunnen beheren via het internet is gewoon goed geworden.

Om dit te faciliteren heb je software nodig. Veel software wordt bij het OS geleverd, zoals Remote desktop van Windows. Maar ook kun je aparte software downloaden en die gebruiken. Hierbij kun je dan denken aan teamvierwer en Real VNC. Nu is per definitie deze software niet slecht, maar pas wel op bij het gebruik hiervan. VNC kan namelijk zo worden ingesteld dat je kunt verbinden zonder wachtwoord. Sja, en dat is, op zijn zachtst gezegd, nogal dom.

Er is een website gemaakt, genaamd vncroulette.com (chatroulette.com is de site met webcam screenshots) waarop screenshots te zien zijn van onbeveiligde VNC sessies. En dat is best verontrustend. Als je hier ziet wat je kunt zien, en dus mogelijk kunt beheren, als je weet waar je moet zoeken, dan is dit inderdaad beangstigend.

Het ontluisterende resultaat bevat niet alleen remote sessies van allerlei systemen van Windows XP tot Ubuntu, maar ook bewakingscamera's enzelfs controlepanelen voor kritieke infrastructuur als waterzuiveringsinstallaties en olieraffinaderijen.

Website: vncroulette.com

×

Inloggen

X