Gebruik maken van internet, is vaak gebruik maken van een browser. En die browser, maakt niet uit welke, houdt van jou bij welke pagina’s je bezocht hebt. Ook slaat hij gegevens op, zoals cookies, en sessie variabelen.

Hiermee wordt het gebruik van de browser, en dus de manier waarop je aan het internetten bent over het algemeen een stuk aangenamer.

Echter kan het opslaan van al deze gegevens ook leiden tot ongewenste situaties. Als je bijvoorbeeld een cadeau aan het uitzoeken bent voor je partner, en je wilt niet dat zij weet op welke pagina’s je geweest bent, moet je de geschiedenis van je browser wissen, maar dan kun je zo maar ineens te veel wissen.

Daarom zijn er ook de zogenaamde ‘anonieme browsersessies’. Je maakt gebruik van de browser, maar deze slaat niet op waar je geweest bent. Ook zul je dan vaak weer cookies op websites moeten accepteren en wachtwoorden moeten intoetsen die anders al ingevuld waren omdat de browser deze voor jou had onthouden.

Per browser kun je een anonieme browsersessie opstarten. Ik zal onderstaand voor de meest voorkomende browsers uitleggen hoe je dat moet doen.

Internet Explorer

Rechtsboven op het wieltje klikken (extra) – Beveiliging – in Privé navigatie. Een nieuw venster opent zich voor privé-navigatie.

Chrome

Klik op control+shift+N ( voor de mac command+shift+N). Een nieuw venster opent zich voor privé-navigatie.

Firefox

Klik op het teken met de 3 streepjes rechts in de balk van de browser (boven aan) en kies voor de optie Nieuw Privé Venster. Een nieuw venster opent zich voor privé-navigatie.

Safari

Klik op Bestand – Nieuw Privé venster. Een nieuw venster opent zich voor privé-navigatie.

LET OP: Privé navigatie betekent overigens PERTINENT NIET dat je op dat moment anoniem aan het surfen bent, en niet bent te achterhalen.

×

Inloggen

X