Het is Apple ook recentelijk overkomen, dat er malware in de appstore terecht is gekomen, maar dat is redelijk snel verholpen. De Google Play store heeft dit probleem echter een veel grotere mate.  Dus het is zeer raadzaam kritisch te kijken naar apps voordat je ze download.

Een aantal zaken om aan te denken:

Wat mag een app allemaal van jou?

Zodra je een app installeert, zal hij een aantal toegangsverzoeken doen. Mag de app toegang tot je camera, of je contacten? Dit is voor een facebook app, of een instagram app erg normaal. Maar als je een eenvoudig spelletje download, en je krijgt ook de vraag of hij je camera of microfoon mag gebruiken, dan is dat al een belangrijke waarschuwing.

De maker van de app.

Als de maker van de app jou niet bekend voorkomt, bedenk je dan twee keer voordat je de app installeert. Als je bijvoorbeeld een app van RTL nieuws wilt downloaden, let er dan op dat de maker van die app ook echt RTL nieuws is.

Hoe vaak is de app gedownload?

Apps die veel worden gedownload zijn vaak veilig. Let op! dit is geen vuistregel. Het is dus niet zo dat deze altijd veilig zijn! Maar als velen jou voor zijn gegaan is het risico dus lager. Bekijk altijd de beoordelingen van de app voordat je deze download. Vaak staat hier in hoe de app wordt ervaren, of er ineens gekke dingen gebeuren en of er in-app aankopen zijn. Heeft een app een populaire naam maar is deze erg weinig gedownload? Wees dan verstandig en sla hem over.

Is de app actueel?

Hoe vaak wordt de app die je wilt downloaden geupdate? Is de laatste update al van enkele maanden of jaren geleden? Dan is dit een app die je beter over kunt slaan. De ontwikkelingen van Android gaan een een hoog tempo en apps moeten dat dus bijhouden.

Anti spyware apps

Ja, het is raadzaam om net zoals een computer, je smartphone ook te voorzien van een extra laag van beveiliging. Er zijn anti-spyware apps beschikbaar die een scan van je telefoon kunnen doen om te kijken of hier spyware op staat. AntiSpy Mobile Pro ( een betaalde download voor 4 euro) is een veel gebruikte.

×

Inloggen

X