Gelukkig zijn moderne browsers tegenwoordig in staat je flink te helpen bij het surfen. Zo zijn er diensten zoals Google Safe Browsing, het smart-screen filter van Microsoft, en van McAfee Site advisor bijvoorbeeld.

In deze blog een uitleg over Google Safe Browsing.

In 2006 al begon Google met deze dienst, door bij het aanklikken van pagina’s via google.com waarschuwingen te tonen in de zoekresultaten. Toen in 2008 de webbrowser van Google, Chrome kwam, is deze dienst ook in deze browser verwerkt. In 2011 kwam er een download-filter bij en in 2013 lanceerde Google een Help voor webmasters met een gehackte site. Vanaf 2014 was het niet meer mogelijk om waarschuwingen voor schadelijke downloads te negeren.

Hoe werkt het

Google classificeert voortdurend nieuwe en gewijzigde pagina’s voor zijn diensten door middel van algoritmes en automatische bots. Het komt voornamelijk aan de links naar deze pagina’s via vermeldingen en links op andere websites. De hyperlinks naar deze webpagina’s worden opgeslagen in Googles webindex, waar ze door Googles diensten zoals zijn zoekmachine gebruikt kunnen worden. Gedeelten van deze webindex worden dagelijks door de Safe Browsing-scanners doorzocht.

Je kunt zelf een pagina testen door naar http://google.com/safebrowsing/diagnostic?site=<sitenaam> in de adresbalk van je browser in te tikken. Je krijgt dan de diagnosepagina van Google te zien met details over eventueel aangetroffen bedreigingen.

Screenshot-2015-09-25-17.42.00.jpg

Cijfers

In 2012 gebruikte ongeveer 600 miljoen internetgebruikers de Google Safe Browsing Dienst. Rond die periode kwam Google per dag ongeveer 10.000 kwaadaardige websites tegen. Onafhankelijke tests hebben uitgebleken dat Google ongeveer 92% van alle phisingsites en 70% van alle kwaadaardige downloads wist te blokkeren.

×

Inloggen

X