Facebook kennen we allemaal. Echter voor kinderen is het pas toegestaan vanaf 13 jaar. Dus voor die tijd, zeker geen facebook account aanmaken. Facebook is mooi, maar er schuilen ook veel gevaren. Iemand op facebook kan zich voordoen als heel iemand anders.

Recentelijk zijn er meerdere gevallen van loverboys naar buiten gekomen. Dit zijn kindermisbruikers die via een fake account vriendjes willen worden met jonge meisjes, om vervolgens af te spreken IRL (in real life).

Om dit te voorkomen is het wijs om je kind altijd duidelijk te maken niet in te gaan op dit soort dingen, en mee te kijken op het account van je kind. Maak jezelf vriendje van je kind op facebook. Als je dan door de vriendenlijst van je kind aan het bladeren bent, is het handig om een beetje inzicht te hebben in zijn/haar vriendjes, en er de fake accounts tussen uit te halen. Waar moet je dan zoal op letten?

Maak met je kind op basis van vertrouwen duidelijke afspraken over hoe om te gaan met facebook.

Mooie profielfoto

Als er een erg mooie profiel foto zichtbaar is, dan kun je die reverse zoeken met Google. Download de afbeelding, ga naar http://images.google.nl en klik op het camera-icoontje om een afbeelding te uploaden. Vervolgens kun je zien waar Google deze afbeelding allemaal tegenkomt.

Weinig foto’s geupload

Een fake account zal niet veel activiteit tonen op zijn of haar tijdlijn. Deze oplichter is er om contact te maken met anderen. Dus kijk bij deze persoon zijn account en kijk naar het aantal foto’s dat is ge-upload. Is dit weinig, dan heb je weer een aanwijzing.

Activiteit

Kijk naar het aantal posts dat deze persoon plaatst, of heeft geplaatst. Kijk naar hoeveel vrienden deze account heeft, en als dat allemaal meisjes zijn bijvoorbeeld, dan heb je weer een aanwijzing.

Kijk naar het aantal likes

Als het account op 1 dag bijvoorbeeld 30 of 40 likes doet (het leuk vinden van pagina’s of berichten) dan kun je jezelf afvragen of dit nu wel redelijk is.

Als je een van deze dingen tegenkomt, of je vertrouwt het niet, dan kun je er het beste voor kiezen om deze gebruiker te blokkeren, of door je kind te laten blokkeren.

×

Inloggen

X